Do kraja godine bez poskupljenja struje

Bez autora
Dec 02 2012

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da neće biti poskupljenja struje i gasa do kraja ove, već tek naredne godine, kada budu uvedene socijalne karte. Povećanja cene će biti u 2013. godini, ali tek kada se uvedu socijalne karte i novi tarifni sistem jer će se na taj način dobiti realnije cene, ali i biti obezbeđena zaštita potrošača.Socijalne karte će biti gotove do kraja godine, potvrdila je ona i dodala da je formirana radna grupa koja analizira kako da se zaštite oni koji zbog lošeg materijalnog stanja ne mogu da plaćaju struju.

Do kraja godine bez poskupljenja strujeMinistar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da neće biti poskupljenja struje i gasa do kraja ove, već tek naredne godine, kada budu uvedene socijalne karte.

Mihajlović je u intervjuu za današnje izdanje dnevnog lista “Večernje novosti” navela da će povećanja cene biti u 2013. godini, ali tek kada se uvedu socijalne karte i novi tarifni sistem jer će se na taj način dobiti realnije cene, ali i biti obezbeđena zaštita potrošača.

Socijalne karte će biti gotove do kraja godine, potvrdila je ona i dodala da je formirana radna grupa koja analizira kako da se zaštite oni koji zbog lošeg materijalnog stanja ne mogu da plaćaju struju.

Već smo napravili veliki pomak tako što smo omogućili da oni koji troše do 500 kilovata mesečno dobiju popust od 15 odsto. Time je obuhvaćen veći procenat stanovništva nego da smo uveli dva sata jeftine struje preko dana, ukazala je ministar.

Prema njenim rečima, kupljene su dovoljne količine struje za narednu godinu i nema interventnog uvoza, pri čemu su napravljene uštede u iznosu od više desetina miliona evra, tako što je unapred obezbeđena električna energija za januar, februar i mart, ali i za novembar i decembar.

Mihajlović je, govoreći o mazutu, navela da su iz robnih rezervi obezbeđene dovoljne količine, ali da će toplane ubuduće morati da krenu sa merenjem po utrošku toplotne energije.

Obezbedićemo kalorimetre po zgradama, a ostalo će morati da urade lokalne samouprave. To je velika akcija i mislim da možemo potrošnju toplotne energije da smanjimo za 20 posto, što će biti veliki doprinos povećanju energetske efikasnosti, zaključila je ministar.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik